Działka, na której postanowiłam zaprojektować budynek handlowo – biurowy znajduje się przy skrzyżowaniu bardzo uczęszczanych ulic miasta. Teren jest obecnie mocno zdegradowany. Około 20% terenu zajmuje „dziki parking”, kolejne 30% budynek handlowy z lat 70, pozostała część to wolnostojące budki handlowe z przylegającymi do nich nieużytkami.

W projekcie uporządkowano i zebrano wszystkich stoisk handlowych w jednym budynku, który będzie swoistą wizytówką ulicy i wprowadzi porządek w tą chaotyczną przestrzeń. Będzie on też zamykał kompozycyjnie kwartał zabudowy. Na miejscu dzikiego parkingu zaprojektowałam zieloną przestrzeń publiczną z elementami wody, ławkami, donicami, trawnikami z zachowaniem istniejącego zadrzewienia.

Na parterze znajduje się część handlowa, piętro zajmują pomieszczenia biurowe w stylu „open-space”, prywatne gabinety, recepcja i duży taras rekreacyjny.


Centrum miasta Końskie - rewaloryzacja